La 31a edició de la Setmana del Llibre en Català, que se celebrarà entre el 6 i el 15 de setembre a l’avinguda de la Catedral de Barcelona, comptarà enguany amb més segells editorials, més llibreries i més activitats que en anys anteriors. Un total de 75 expositors, invitaran a descobrir novetats, fons editorials i publicacions en català amb l’objectiu de difondre la lectura mitjançant presentacions, homenatges, debats, exposicions, rutes literàries i espectacles per a petits i grans.

 

Organitzada per l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, la Setmana del Llibre en Català va néixer l’any 1983 al vestíbul de l’estació de Sants on va estar fins l’any 1989. Des d’aleshores s’ha ubicat a diferents espais de la ciutat. Amb el lema d’aquest any, Llegir ens obre al món, la Setmana aplegarà un total de  62 editorials, 12 llibreries, una distribuïdora i comptarà també amb el suport de biblioteques i diferents entitats.

 

Espais, propostes, actes, protagonistes… 

La ciutat de la Lectura

L’esplanada de la Catedral esdevindrà la Ciutat de la Lectura amb diferents espais i casetes que acolliran els expositors i un Celler Literari on descansar i refrescar-se. A la Ciutat de la Lectura hi haurà el Quiosc.cat, un espai de 100 m2 amb una mostra de més de 300 revistes editades en català.

Cada una de les quatre places de la Ciutat de la Lectura comptarà amb un escenari on tindran lloc les gairebé 250 activitats organitzades: converses, presentacions, recomanacions lectores, concerts, lectures dramatit- zades, itineraris i àpats literaris amb autors, contacontes, recitals i lectures poètiques, trobades, escenes de teatre, tallers, clubs de lectura… Obert cada dia de 10.30h a 21.30h, excepte el dia d’inauguració.

Commemoracions

La Setmana celebra diverses commemoracions com, per exemple, l’Any Espriu, l’Any Joana Raspall i l’Any Estellés. També hi haurà diversos actes amb l’any 1714 com a eix vertebrador.

Itineraris literaris i àpats amb els autors

Tots els itineraris estan vinculats a un llibre. N’hi haurà alguns on el propi autor mostrarà, de primera mà, espais on es desenvolupa la seva obra i d’altres on descobrirem espais desconeguts plens de curiositats i llegendes.

Els àpats literaris són converses amb autors per parlar dels seus llibres al voltant d’un aperitiu o un berenar. Cal fer reserva prèvia.

S’estimen

La Setmana vol retre un homenatge molt especial als moderadors dels clubs de lectura i la seva relació amb els autors i lectors. Els dies 9, 12 i 13 de setembre, a les 18.30h, a la plaça del  Llibre es comptarà cada dia amb la presència d’un autor convidat  per parlar dels seus llibres.

Descobrim-los

Gairebé un centenar d’activitats proposades per les editorials, llibreries i revistes catalanes en forma de presentacions, converses, recitals, concerts…, que ens aproparan i descobriran autors, llibres…

Premi Trajectòria

El Premi Trajectòria s’instaurà el 1997 i es lliura anualment a un professional vinculat al món de la cultura catalana que hagi destacat en la seva divulgació. Enguany el premi ha estat atorgat a Pep Albanell, escriptor. L’acte se celebrarà el dijous 12 de setembre a les 19.30 hores.

Les casetes recomanen

A  les casetes de  la Ciutat de la Lectura, a més de comprar novetats editorials i llibres de fons, es podrà trobar prescripcions i recomanacions de lectura. Cada dia els expositors seleccionaran un llibre de la seva caseta que destacaran amb el cercle Sóc el llibre recomanat. Omplint les butlletes que lliura cada caseta es pot participar en els sortejos de La Setmana.

Altres activitats

Presentació del col·∙lectiu editorial Llegir en català que  aglutina 12 editorials independents: Alrevés, L’Avenç, Documenta Balear, Fragmenta, El Gall 22 Editor, Gregal, LaBreu, Meteora, Periscopi, Raig Verd, Saldonar i Sidillà. Serà dilluns 9 a les 12h.

El quart d’hora de recomanacions amb…  L’activitat està organitzada per les llibreries Al·∙lots, La Caixa d’Eines i A peu de Pàgina, així com CIijCat i la plataforma Autors en Perill d’Extinció (APE). Cada dia una de les llibreries o
entitats recomanarà novetats editorials i textos clàssics per a infants.

Exposicions, la tipografia de l’Anna Vives, l’hora del conte, III Trobada d’Il-lustradors, Premis…

La Setmana obrirà les seves portes al públic el divendres 6 de setembre a partir de les cinc de la tarda.

Per a més informació:  http://www.lasetmana.cat/


Foto:  lasetmana.cat