Parlar de Corpus és parlar de catifes de flors i enramades, de l’Ou com balla, de trabucaires, ball de diables, processons, cercaviles, gegants, de la Patum… Durant el proper cap de setmana són moltes les poblacions catalanes que celebren aquesta centenària tradició. Una festa que amb els anys ha anat perdent el seu caràcter solemne i religiós però que recupera el seu esperit com un signe d’identitat col,lectiva.

Aquestes són algunes de les festes de Corpus més representatives de Catalunya:

Les Enramades d’Arbúcies: més de 500 anys d’història

Daten del segle XVI, són de les més antigues que se celebren a Catalunya. Durant molt de temps es van fer per Corpus, però amb el temps han anat perdent el sentit religiós. L’any 1999 va ser reconeguda com a Festa Tradicional d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya. Fins el dia 5 de juny, diversos carrers i barris d’Arbúcies celebraran les enramades i diversos actes festius com les tradicionals danses o les passades com a elements més destacats.

Més informació: http://www.enramades.net/ca/main.html

 

Festa del Corpus a Sitges: 150.000 clavells per a les catifes

De l’1 al 9 de juny Sitges comptarà amb un ampli programa d’activitats que inclourà les tradicionals catifes de flors i l’Ou com balla a diversos espais. També seran protagonistes els recorreguts de cercaviles, les processons, el 55è Concurs d’Ornamentació Floral de Balcons i Façanes, la 74ena Exposició Nacional de Clavells i la 23a Mostra de Bonsais i Suisekis. La celebració del Corpus Christi va ser declarada primer Festa d’Interès Artístic Nacional i després Festa d’Interès Turístic Nacional pel Ministeri d’Indústria i Turisme espanyol.

Més informació: http://www.sitges.cat/corpus/

 

La Patum de Berga: la festa dels sentits i dels sentiments

La Patum és una festa nascuda de les antigues representacions de teatre medieval, que se celebra anualment a Berga durant la setmana del Corpus. Els seus inicis se situen a la segona meitat del segle XIV. La festa es caracteritza per la presència del foc i la pirotècnia i les comparses que protagonitzen les diferents representacions de la Patum: l’Àliga, els Turcs i els Cavallets, els Gegants, el Tabal…  Declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya, l’any 2005 va ser reconeguda com Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat. Es podran veure els principals actes de La Patum en directe per Internet.

Més informació: http://www.lapatum.cat/

La Patum en directe: http://www.lapatum.cat/index.php/inici/en-directe

 

28 catifes de flors i l’Ou com balla a la Garriga

El municipi vallesà guarnirà el diumenge 2 de juny els seus carrers més cèntrics amb 28 catifes de flors, dos altars de flors, un mural de flors i una font de l’Ou com balla. La festa, que combina els vessants popular, religiós i artístic, oferirà una extensa programació d’activitats com visites turístiques a diferents espais, concerts,taller de swing, ballada de sardanes… Com a novetat d’aquest any es farà un instawalk per les catifes de flors.

Més informació: http://www.corpuslagarriga.org/

 

L’Ou com balla i Jornada de Portes Obertes a Barcelona
L’Ou com balla és una de les tradicions més singulars de Barcelona que té lloc a brolladors guarnits amb flors i fruites de claustres, patis i jardins amb motiu de la festivitat del Corpus. Hi ha constància que aquesta celebració es feia a la font del claustre de la Catedral ja des de l’any 1637.  Per celebrar aquesta festivitat són molts els edificis de la ciutat que ofereixen jornades de portes obertes com el Monestir de Pedralbes o l’Arxiu Històric de la Ciutat. Les festes es complementen amb la Processó de Corpus Christi i el seguici de capgrossos, gegants, cavallets, l’Àliga de la ciutat, la Mulassa…

Més informació: http://casesdelafesta.bcn.cat/sites/default/files/fulleto_corpus_2013_.pdf