Perquè al Nadal també podem regalar llibres, un món on endinsar-se, una estona de lleure, passejar pels somnis d’un altre… Teniu molts motius per regalar llibres. És un regal personal i proper i de proximitat també, si el compres a la teva llibreria de barri.
Aquí teniu unes idees per Llegir en català aquest Nadal:
El llenyater, de Michal Witkowski. Traducció: Guillem Calaforra i Marta Cedro (Raig Verd Editorial)
Michal Witkowski escriu una novel·la sobre si mateix on fa una paròdia d’ell i de tot el que l’envolta, la ciutat, el món editorial, les nostres necessitats i el llenyater. Un llibre que descriu una Polònia actual i a la vegada ancorada al seu passat comunista però que no fa diferències a l’hora de parlar de corrupció del poder. Una novel·la negra divertidíssima on l’autor buscarà qualsevol excusa per tal de no escriure en un món fosc, degradat però que inevitablement despertarà la nostra curiositat.
Salnitre, d’Antoni Real (Meteora)
Poques lectures trobareu més divertides per a aquests dies nadalencs que un bon llibre d’aventures, com la novel·la que ens ofereix Antoni Real, SALNITRE, un viatge espectacular i misteriós que el lector fa al costat de deu personatges molt singulars per les estranyes enigmàtiques de la muntanya de Montserrat, on sembla que no hagi de passar res, i passa de tot.
L’horitzó primer, de Joan Todó (L’Avenç)
L’innominat protagonista (i potser també narrador) d’aquesta novel·la es troba en una cruïlla vital: l’han fet pregoner de les festes al seu poble, La Sénia, just en el moment que ha de tornar-hi a viure, empès per la crisi. “Un llibre delicat, íntim, espill d’un temps i d’una terra”, Yannick Garcia; “amb una mirada esmolada i una textura moral complexa”, Manel Ollé.
Talgo, de Vassilis Alexakis. Traducció de Montse Navarro Ferrer (Literaria)
Potser l’Eleni i en Grigoris no haurien hagut de conèixer-se mai. Ella, una ballarina grega casada i amb un fill, viu a Atenes. Ell, un economista grec casat amb una francesa, viu a París. Però el destí no sempre té en compte les nostres circumstàncies i a vegades porta al límit la nostra raó. Alexakis ens regala una obra que explora el desig humà i la passió desfermada des d’una perspectiva plenament contemporània, fent manifest el fet que l’amor té una infinita complexitat.
Les parelles dels altres, de Gonzalo Torné (LaBreu Edicions)
En un llibre breu i directe ens endinsem en el sorgiment de quatre ambicions personals. Els personatges lluiten per prosperar, a la seva manera, en l’etapa de la vida que els toca viure. Un nen amb pressa per créixer, una jove reubicant la seva vida sentimental i sexual, un escriptor caigut en desgràcia i una senyora gran que amaga més coses de les que ensenya. Un llibre àgil i addictiu que ens aboca cap a abismes de lectura plaent i que deixa pòsit.
Terra inhòspita. Barcelona 2048, de M. Dolors Millat (Edicions del Periscopi)
Un crit d’alerta que ens avisa del camí que segueix la nostra societat? Una novel·la literària que ens permet passar una molt bona estona alhora que ens força a reflexionar? Una trama addictiva en què acció, amor i intriga es donen la mà? Tot això i molt més és Terra inhòspita. Barcelona 2048.
La Casa Verda, de Mercè Foradada (Edicions Saldonar)
Una casa arran de mar, cent anys d’història… I és la casa mateixa qui explica la vida de les persones que hi han viscut, els costums, les alegries. “La Casa Verda” de Mercè Foradada és un tribut a tot el que ha desaparegut sense deixar cap altra empremta que un grapat de records que l’escriptura fa reals una altra vegada.
La llogatera de Wildfell Hall, d’Anne Brontë. Traducció de Joan Antoni Cerrato (El Gall Editor)
Ens trobem davant d’un clàssic i, al contrari del que es pensa, a la lectura dels clàssics no hi retornem, perquè mai no ens abandonen. Així succeeix amb la lectura de La llogatera de Wildfell Hall, que descriu una societat —els seus defectes i virtuts— amb un estil clar i precís que ha sabut adaptar-se al pas del temps. La narració, en primera persona, aconsegueix aprofundir en l’ànima i els sentiments dels personatges.
Elles també maten, d’Anna Maria Villalonga (Llibres del Delicte)
Recull de relats negres escrits per autores catalanes que demostra que les escriptores del país si cal matar, maten. Amb la participació dels noms més representatius del panorama català com Teresa Solana, Núria Cadenes, Maria Carme Roca o Carme Torras, pioneres del gènere com Margarida Aritzeta o noves veus com Mònica Batet o Susana Hernández, la diversitat i varietat de les veus és un valor afegit.
Pots seguir el blog Llegir en català al facebook i també al twitter.
(Redacció: Llegir en català)
La teva ajuda és molt important per mantenir-lo i fer-lo créixer. Gràcies!