Tot i que pot semblar una tècnica nova, per la seva presència dominant en el panorama de l’animació dels últims anys, des de videoclips musicals fins a publicitat, l’stop motion ha existit des dels inicis del cinema. Resulta sorprenent comprovar que films realitzats fa més de 100 anys com Cameraman’s revenge (1912) o The haunted house (1908), hagin establert les bases del cinema d’animació actual i que, malgrat el temps transcorregut, conservin intactes el seu sentit de l’humor i elegància.

L’stop motion és la tècnica d’animació que gravant frame a frame, o quadre a quadre, permet crear la sensació de moviment a objectes inanimats. Es diferencia del dibuix animat en que les seves imatges no han estat dibuixades ni pintades, sinó que han estat creades a partir d’imatges reals, generalment objectes, utilitzant diversos materials (plastilina, argila …)

Una dada poc cone-guda, és que un dels pioners d’aquesta tèc-nica va ser un espa-nyol, el cineasta arago-nès Segundo de Chomón que el 1907 va rodar La maison ensorcelée (La casa encantada), una de les primeres animacions basades en la tècnica del pas de maneta. I un any després, L’Hotel elèctric, on va perfeccionar el seu estil. Cineasta innovador i internacional, com ho va ser anys més tard un altre aragonès, Luis Buñuel, mai va ser tan popular com Georges Méliès però les seves innovacions tècniques i la seva creativitat van ser reconegudes posteriorment. Probablement si el Sr Chomón hagués nascut en un altre país, el seu cognom donaria nom a algun museu o escola de cinema.

Aquesta és una petita selecció cronològica, repartida en dues parts, de la història del stop motion, des dels seus inicis fins a l’actualitat. Doneu-li una oportunitat a cada vídeo. Són obres d’art animades.

Les arrels aragoneses de l’stop motion

La maison ensorecelée, de Segundo de Chomón (1908) Els inicis del Stop Motion: un ganivet tallant per si sol llesques de pa i una llonganissa, el cafè servit diligentment sense mans … Aquestes escenes van causar desconcert entre els especialistes francesos en trucatge que van haver de veure diverses vegades la pel · lícula, buscant fils invisibles, fins a descobrir la tècnica emprada.

Primers stop motion amb animals

Cameraman s Revenge (1912) de Vladyslaw Starewicz. Una simpàtica història sobre passions i infidelitats entre insectes. Starewicz, gran aficionat a l’entomologia, va animar insectes col · locant  diminutes estructures. Les seves pel · lícules van crear perplexitat, es va arribar a dir que Starewicz havia filmat insectes vius, acuradament ensinistrats. Irònica i sorprenentment moderna. Deliciosa.

 

Un pas definitiu: d’animar insectes a donar vida a dinosaures
The Lost world (1925), de Harry O. Hoyt (encara que el veritable artífex de la pel · lícula va ser Willis O’Brien, creador dels efectes especials). Va suposar una revolució en el camp de l’animació i va obrir la porta a pel · lícules com King Kong (també de O’Brien). Es van construir 50 dinosaures de 40 cm, recoberts de làtex amb esquelets de fusta i interior d’escuma, per simular la respiració es van utilitzar pilotes que s’inflaven i desinflaven. El film mostra escenes amb diversos dinosaures de manera tan veraç que hi va haver qui va pensar que eren reals. No cal dir que va ser un èxit total de públic.

 

La consagració d’un model
King Kong (1933) va comptar amb el mateix equip tècnic de El món perdut, a les ordres de Willis O’Brien. El goril · la era un ninot de 45 cm d’altura que aparentava en pantalla uns 15 m. El rodatge va durar en total 55 setmanes i el seu èxit a tot el món va suposar la consagració del cinema d’aventures.

 

La plastilina fa la seva aparició en el món del cinema
Durant un parell de dècades l’auge dels dibuixos animats va fer oblidar aquesta tècnica. Però en els anys 50  Art Clokey va animar un ninot verd de plastilina (amb amples cames perquè suportés les llargues sessions de stop motion) anomenat Gumby. Amb més de 200 episodis que es van emetre durant 35 anys, Art Clokey va obrir noves portes al cinema d’animació. No és difícil imaginar quants directors d’animació actuals van veure els episodis de Gumby durant la seva infància … O no us recorden a ningú els seus personatges? No he pogut deixar de pensar en Els Simpsons veient aquest episodi, però la llista seria llarga. (S’admeten suggeriments …)