SINESTÈSIES

Diferents sentits que participen en un mateix acte perceptiu… Evocacions creuades que ens estimulen realimentant-se les unes amb les altres i fent-se més vives… Arts i sensacions entremesclades en diàleg: narrativa i sons, cinema i sabors, poesia i colors, arquitectura i olfacte… O, potser, visió i dansa, tacte i poesia, gust i novel·la, so i pintura…

 

Quan els primers vapors sorgeixen de les cassoles, en aquella cuina modesta de les germanes Martina i Philippa que Babette comanda amb mestria i estimació, l’espectador comença també a ser transportat per un cúmul de plaents estímuls. L’esplèndid banquet que allà s’està elaborant traspassa la imatge de dues dimensions i podem notar embadalits com totes les olors i els sabors s’escapen de la pantalla fins a envoltar-nos i entrar en nosaltres. A la butaca de la sala de cinema o al sofà de casa, se’ns fa la boca aigua mentre la cuinera treballa els delicats ingredients i, cada cop que un plat és degustat pels convidats, participem en comunió amb ells en l’esclat de sensacions que això els provoca.

No conec altra pel·lícula on les satisfacions que aporta l’art culinari es retratin amb més intensitat: hi ha altres films dedicats al menjar, altres cuiners de cine, altres històries que giren al voltant de taules parades, però cap com El festí de Babette, la clàssica cinta de Gabriel Axel, de 1987, que narra aquesta anècdota deliciosa en què un sopar d’alta cuina desconcerta els habitants d’un purità llogarret danès a finals del segle XIX. La sopa de tortuga, els blinis Demidoff, les guatlles en sarcòfag i el babà al rom, regats pel xerès, el xampany Veuve Cliquot 1860 i el negre Clos de Vougeot 1845, passaran sens dubte a la història entre els àpats de ficció més cèlebres. A més a més, cal dir que per mi, i suposo que per a molts d’altres que vam veure aquesta obra mestra a finals dels vuitanta quan tot just teníem vint anys, va ser una autèntica epifania, el descobriment que la cuina és art, que la gastronomia és una de les formes més sofisticades de l’expressió cultural, que el plaer de compartir una bona taula és una experiència que ens ennobleix i que crea llaços profunds d’amistat i amor, que la tòfona i el caviar no són només uns productes de luxe sinó que són receptacles de sabors extrems que ens connecten, l’una, amb la densitat tel·lúrica i, l’altre, amb la salabror de l’oceà.

El festí de Babette està filmada amb una fotografia preciosista, plena de llums íntimes i enquadraments pictòrics que ens remeten als bodegons dels artistes antics. La narració, basada en un conte de la danesa Isak Dinesen, té profunditat i ironia, és intensa i emotiva, amb un to de faula reforçat per la presència d’una veu en off. La posada en escena, les interpretacions d’actors i actrius, la música, tot és impecable i sense estridències. Potser és aquesta aparent senzillesa el que aconsegueix destil·lar unes sensacions tan concentrades.

Xavier Balfegó

Still Life, Abraham van Beyeren

 

SINESTESIAS

Sentidos distintos participando en un mismo acto perceptivo… Evocaciones cruzadas que nos estimulan realimentándose las unas con las otras y haciéndose más vivas… Artes y sensaciones entremezcladas en diálogo: narrativa y sonidos, cine y sabores, poesía y colores, arquitectura y olfato… O, quizás, visión y danza, tacto y poesía, gusto y novela, sonido y pintura…

 

Degustar con los ojos: El Festín de Babette

Cuando los primeros vapores surgen de las cazuelas, en aquella cocina modesta de las hermanas Martina y Philippa que Babette conduce con maestría y cariño, el espectador empieza también a ser transportado por un cúmulo de placenteros estímulos. El espléndido banquete que allí se está elaborando traspasa la imagen de dos dimensiones y podemos notar estupefactos como todos los olores y los sabores se escapan de la pantalla hasta rodearnos y entrar en nosotros. En el sillón de la sala de cine o en el sofá de casa, se nos hace la boca agua mientras la cocinera trabaja los delicados ingredientes y, cada vez que un plato es degustado por los invitados, participamos en comunión con ellos en el estallido de sensaciones que esto les provoca.

No conozco otra película donde las satisfaciones que aporta el arte culinario se retraten con mayor intensidad: hay otros films dedicados a la comida, otros cocineros de cine, otras historias que giran alrededor de la mesa, pero ninguno como El festín de Babette, la clásica cinta de Gabriel Axel, de 1987, que narra esta anécdota deliciosa en la que una cena de alta cocina desconcierta a los habitantes de una puritana aldea danesa a finales del siglo XIX. La sopa de tortuga, los blinis Demidoff, las codornices en sarcófago y el babá al ron, regados por jerez, el champán Veuve Cliquot 1860 y el tinto Clos de Vougeot 1845, pasarán sin duda a la historia entre las comidas de ficción más célebres. Además, hay que decir que para mí, y supongo que para muchos otros que conocimos esta obra maestra a finales de los ochenta cuando apenas teníamos veinte años, fue una auténtica epifanía, el descubrimiento de que la cocina es arte, que la gastronomía es una de las formas más sofisticadas de la expresión cultural, que el placer de compartir una buena mesa es una experiencia que nos ennoblece y que crea lazos profundos de amistad y amor, que la trufa y el caviar no son sólo unos productos de lujo sino que son receptáculos de sabores extremos que nos conectan, una, con la densidad telúrica y, el otro, con la sal del océano.

El festín de Babette está filmada con una fotografía preciosista, llena de luces íntimas y encuadres pictóricos que nos remiten a los bodegones de los artistas antiguos. La narración, basada en un cuento dela danesa Isak Dinesen, tiene profundidad e ironía, es intensa y emotiva, con un tono de fábula reforzado por la presencia de una voz en off. La puesta en escena, las interpretaciones de actores y actrices, la música, todo es impecable y sin estridencias. Quizá sea esta aparente sencillez lo que consigue destilar unas sensaciones tan concentradas.

Xavier Balfegó

Still Life, Abraham van Beyeren