El proper diumenge 20 de gener  se celebra a moltes poblacions de Catalunya la festa dels Tres Tombs. Aquesta festa, amb les seves desfilades de cavalls i carrosses, forma part de les celebracions que es fan en honor a Sant Antoni Abat, patró dels traginers i dels animals de granja i domèstics. El nom  prové de les “passades” o “tombs” que es feien  al voltant de l’església per beneir els animals per tal que no patissin cap mal.

 

La desfilada amb diferents tipus de carruatges, carros i carrosses pels carrers s’acompanya d’altres actes festius com dinars de germanor o concursos. També és molt habitual que es llencin caramels des de dalt dels carruatges.

Les festes dels Tres Tombs són actualment també un homenatge a uns oficis i costums, relacionats amb les tasques del camp, que s’han anat perdent amb la vida moderna. Una forma festiva de preservar les pròpies tradicions i que formen part de la nostra història.

Hem escollit tres poblacions on diumenge celebren els Tres Tombs però pots trobar més informació d’altres localitats on també s’hi celebri la festa en aquesta web:  http://www.federaciotrestombs.cat/

 

LINYOLA (Pla d’Urgell)

Els Tres Tombs de Sant Antoni i Mercat tradicional de productes artesanals

A més de les  benediccions dels animals i les desfilades a cavall, a Linyola també hi podràs trobar un mercat artesanal amb productes de proximitat (embotits, formatge, mels, dolços, bijuteria…) Altres activitats per la festa de diumenge són un esmorzar i dinar popular, passejades en ruc i demostracions d’oficis.

Més informació: linyola.ddl.net/

 

IGUALADA (Anoia)

Els Tres Tombs més antics 

És una celebració que s’ha celebrat ininterrompudament, fins i tot durant els anys de la guerra civil, des de l’any 1822. L’Antic Gremi de Traginers d’Igualada s’encarrega cada any d’organitzar la festa, declarada d’Interès Turístic Nacional l’any 1981. Mereix una atenció especial la diligència igualadina que realitzava el trajecte Igualada-Barcelona fins que va arribar el tren a la ciutat. És costum aquest dia a Igualada menjar el tortell de Sant Antoni, unes postres típiques amb sorpresa.

Més informació:

http://www.igualada.cat/cat/Igualada-per-Temes/Festes

 

CALDES DE MONTBUI (Vallès Oriental)

Tres Tombs i Ball de Plaça

La vila de Caldes de Montbui celebra els seus Tres Tombs amb més de 150 anys d’història. Pel matí s’hi apleguen carruatges arribats de tot el Vallès per beneir els panets i els animals, més tard el concurs de carros i carrosses i per la tarda el popular Ball de Plaça en que les colles  ballen la Dansa de Sant Antoni.

Més informació:

http://www.caldesdemontbui.cat/

 

 

Fotos: Festacatalunya.cat i Jordi Ferrer