Un any més, en el marc de la Setmana del Voluntariat Ambiental de Catalunya (SVAC), l’Associació Hàbitats convida a participar en una de les activitats més importants de voluntariat i sensibilització a Catalunya: Fem dissabte. Aquesta jornada de neteja de les ribes i riberes, que se celebra a nombrosos municipis des de l’any 2007, permet la recollida de tones de deixalles en un sol matí.

Gràcies a la participació del voluntariat, aquesta acció suposa la retirada de tota mena d’andròmines dels rius i rieres. Els materials abocats al riu representen un perill per a l’ecosistema, ja sigui perquè es tracta de materials contaminants o perquè la seva presència pot ferir els organismes (vidres, ferralla, plàstics…). Amb aquesta iniciativa més de 1000 voluntaris i voluntàries recullen cada any les deixalles de petit volum, com ara plàstics, cartrons o llaunes, mentre que les brigades de medi ambient i neteja dels ajuntaments participants s’encarreguen de la retirada dels elements voluminosos com la ferralla, electrodomèstics, restes de vehicles, etcètera.

Fem dissabte (Sabadell, Any 2012)

 

Per participar al ‘Fem Dissabte’ cal realitzar la inscripció de totes les persones indicant el municipi per tal de garantir un bon funcionament de l’activitat.

Des de l’Associació Hàbitats fan algunes recomanacions:

- Dur Calçat resistent o botes d’aigua per a recollir la brossa de la llera del riu. Els guants protectors ajudaran a evitar ferides (s’ha d’anar amb compte a l’hora de recollir vidres o materials rovellats).

- Us podeu plantejar la neteja com un passeig pel riu, de manera que a mida que aneu avançant recolliu la brossa trobada al pas.

- Per a recollir la brossa us proporcionaran bosses grosses i resistents.

Tingueu cura de la vegetació i la fauna, especialment els ocells. Recordeu que algunes espècies nidifiquen a les riberes.

- Dividiu el tram en zones curtes i treballeu per zones. Si sou colla, feu grups de 2 o 3 persones per zona.

- Intenteu separar els diferents tipus de brossa, en la mida del possible, per facilitar el reciclatge.

- Feu fotografies de la neteja i de tota la brossa que heu recollit.

Municipis participants:

Abrera - Aiguafreda - Canovelles - Centelles - Cornellà de Llobregat - El Prat de Llobregat - Figaró-Montmany - Gelida -La Llagosta - L’Ametlla del Vallès - La Selva del Camp - L’Hospitalet de Llobregat - Lliçà d’Amunt - Lliçà de Vall -Manresa - Martorell - Montcada i Reixac - Montmeló - Montornès del Vallès - Navàs - Parets del Vallès - Sabadell - Sant Andreu de la Barca - Sant Antoni de Vilamajor - Sant Celoni - Sant Cugat del Vallès/Les Planes Sant Joan Despí -Sant Julià de Ramis - Sant Just Desvern - Sant Pere de Riudebitlles Sant Vicenç de Castellet - Santa Coloma de Cervelló - Santa Maria de Corcó - Santa Perpètua de Mogoda - Torrelavit - Vilafranca del Penedès

Més informació: http://www.projecterius.org/femdissabte/fd.html

Fotografia: Associació Hàbitats