Manresa commemora cada any uns fets esdevinguts l’any 1345 que van permetre la construcció de la sèquia i que l’aigua arribés finalment a la ciutat després d’anys de gran sequera.

Aigua i Llum són els símbols d’aquesta festa que els darrers anys s’ha renovat amb la Fira de l’Aixada. La lluita dels manresans per l’aigua i els fets que varen portar a la construcció de la sèquia són el fil conductor d’una festa que transforma el nucli antic de Manresa en una ciutadella medieval. Parades d’artesans, joglars, mestres d’ofici, teatre al carrer, tallers per a infants, l’escenificació de la Misteriosa Llum…

La llegenda

A mitjans del segle XIV Manresa va patir una època de sequera que empobria la ciutat i matava de fam els ciutadans. Per poder pal.liar la falta d’aigua es va acordar la construcció d’una sèquia que portés aigua del riu Llobregat. Però el Bisbe de Vic no volia que la sèquia que havia de portar l’aigua passés per les seves terres, al.legant que eren propietat de l’Església, i s’hi va oposar. Aixó va comportar la sublevació dels ciutadans i l’excomunió de la ciutat.

Però el 21 de febrer de 1345 es va produir un “miracle” segons explica la tradició: un raig lluminós va entrar al temple del Carme i els campanars de la ciutat van començar a repicar tot sols. Amb aquest senyal, el bisbe es va penedir i així es va resoldre el conflicte que havia interromput la construcció de la Sèquia.

Programa d’actes

Inclou concerts, activitats esportives, visites guiades i itineraris, cercavila i correfoc de la llum, portes obertes, activitats infantils i familiars, sardanes, exposicions, teatre litúrgic, la caminada de la llum (Montserrat-Manresa), el 52è Concurs de pintura ràpida, la 14a Fira de l’Aixada i el Mercat Medieval de la Llum, la 29a Transèquia (caminada popular Balsareny-Manresa) i moltes altres propostes.

14a Fira de l’Aixada i el Mercat Medieval de la Llum.

Durant dos dies Manresa s’omple d’artesans, mestres d’antics oficis que fan demostracions de les seves arts, funambulistes, joglars i altres elements característics de la vida medieval.

Lloc: carrers i places del centre històric de Manresa.

Horari: de 10 a 22h.

Programa d’actes: http://www.festesdelallum.cat/web/docs/programa13.pdf

Més informació: http://www.festesdelallum.cat/web/