La festa de Sant Medir és la festa popular més assenyalada de Sant Cugat del Vallès. Se celebra cada 3 de març amb una  peregrinació a l’ermita de Sant Medir, a Collserola, on té lloc el tradicional aplec.  Des de fa anys aquesta festa gracienca  s’ha estès també a Sarrià, Sant Gervasi i La Bordeta on les colles llancen tones de caramels pels carrers i places.

Hi ha varies versions que expliquen l’origen de la festa. Però la més creïble és la que explica la promesa que va fer Josep Vidal, un pastisser de la vila de Sant Cugat que vivia al Carrer Gran de Gràcia. Aquest forner, malalt des de feia anys, va prometre que en cas de curar-se aniria cada any en pelegrinatge fins a l’ermita de Sant Medir per estendre la devoció al sant. I així va ser com, en curar-se, l’any 1830 va iniciar la primera peregrinació a l’ermita. El pastisser, per assegurar-se l’èxit de la seva romeria, va omplir tot un sac amb els caramels que havia fet al seu obrador i els va anar llançant pels carrers de Gràcia.

Actualment la festa se celebra a diferents barris de Barcelona, amb més de 40 colles de Sant Medir i amb el tradicional aplec i dinar popular a l’ermita el dia 3.

 

Activitats:

Dissabte 2 de març

Cercavila de Sant Medir a Gràcia i Sant Gervasi (consulta els carrers i els horaris)

Diumenge 3 de març

Cercavila a La Bordeta. 10:30 h

Aplec de Sant Medir. De 8.30 a 15h. Ballada de sardanes, Bastoners de Sant Cugat, dinar popular i moltes més activitats.

Del divendres 1 al diumenge 3. De 10 a 20h. 

La rambla del Celler se Sant Cugat acollirà el primer Mercat Tradicional de Sant Medir, amb productes artesans gastronòmics, bijuteria, vitralls, joguines de fusta, sabons naturals… També, jocs i activitats infantils.

Més informació:

http://www.santmedir.org/

http://www.santcugat.cat/

Vols saber més sobre la festa de Sant Medir?

fotos: Santmedir.org