Aquest diumenge, 27 de gener, Valls acollirà la 32a GRAN FESTA DE LA CALÇOTADA, una festa gastronòmica popular entorn del calçot que impregnarà els carrers i places del centre de Valls, “ciutat d’origen de la calçotada”.

 

El calçot va ser descobert per un ciutadà de Valls, Benaiges, a finals del segle XIX al coure a la brasa els grills tendres nascuts de la cebes velles. Segons sembla, també va ser ell i qui va inventar la salsa que acompanya els calçots. Des de finals del s.XIX la tradició calçotaire s’ha anat transmetent de generació en generació fins arribar a convertir-se en una de les festes més populars de Catalunya.

“Una calçotada a Valls, representa endinsar-se en la comprensió de l’esperit de la nostra terra. La calçotada és una lliçó exemplar que defineix clarament i precisa la manera de ser dels catalans. La calçotada vallenca, tot i agermanant l’agricultura i la gastronomia, ha entrat ja en el camp de l’alimentació i de la cultura.” (Cambra de Valls)

Com fer la salsa dels calçots

Segons la pàgina de la Cambra de Comerç de Valls ” els ingredients bàsics per a quatre persones són: 100 grams d’ametlles torrades, 30 grams d’avellanes torrades, 4 o 5 tomàquets vermells escalivats, 1 cabeça d’alls escalivats, 80 cl d’oli d’oliva de Valls, 1/2 gotet de vinagre, 1 pebrot sec o pebre vermell dolç, julivert i sal, i tot això ben picat al morter o amb la batedora.”

Des de dos quarts d’onze del matí, els carrers de Valls seran escenari d’una gran varietat d’actes:

- els mercats de la Calçotada

- concurs de salses

. demostracions de coure calçots a la graella

- l’Espai del Vi de la DO Tarragona (L’autèntic vi de la calçotada): espai de venda i degustació de vins

- degustació popular 

- concurs de menjar calçots

- cercaviles: gegants i mulassa, Colles Vella i Joves dels Xiquets de Valls, Ball de Bastons…

Més informació: www.cambravalls.com

 

 

 

Fotos: Cambra de Valls