Llegir en català proposa llibres d’editorials independents, donant visibilitat a les editorials més petites. Aquest Sant Jordi fan les següents propostes.


1 | Diari de Teòfil de Josep Rius-Camps. L’Evangeli de Lluc i els Fets dels Apòstols explicats per Teòfil, el seu destinatari, a la seva mare a partir dels textos més antics que coneixem. (Fragmenta Editorial)

2 | L’escombra del sistema de David Foster Wallace. Escandalosament original, ferotge i divertida, escrita per un dels escriptors més innovadors i celebrats de la seva generació, per primera vegada en català. (L’Avenç)

3 | Moo Pak de Gabriel Josipovici. És una oda a la literatura. I jardins i passejos i converses i Londres. I llenguatge i societat i art i literatura i crear i escriure i contradir-se. I protestantisme i catolicisme i opinar i jutjar. I Bernhard i Beckett i Kafka i Swift i Sterne i Chaucer i Dante. I cavalls i ximpanzés i criptògrafs i científics i … (Raig Verd Editorial)

4 | Paraula encesa, antologia de poesia catalana dels últims cent anys, ens ofereix un mosaic riquíssim de la diversitat del patrimoni poètic de la nostra llengua. El volum, que aplega 300 poemes escrits per 150 autors d’arreu dels Països Catalans, és una obra de referència i de capçalera per a qualsevol persona que tingui interès per la poesia i sensibilitat per la llengua. (Viena Editorial)

5 | Nocturn de Sant Felip Neri, de Sebastià Bennasar. És alhora un retrat crític i lúcid de la ciutat de Barcelona actual i la seva història, una crònica punyent de la tragèdia dels Balcans i una condemna absoluta a qualsevol mena de guerra, passada o per venir. (Editorial Meteora)

6 | Escafarlata d’Empordà, d’Adrià Pujol Cruells. Memòries fragmentades d’una joventut destralera. Un festival de llengua que parla de les vivències d’un pària en un territori tan petit que esdevé universal. (Edicions Sidillà)

7 | Galtes de perdiu, d’Andreu Subirats, és un llibre que conclou, més que no pas inaugura, la poesia de Subirats des de 1986 fins al 2010, reescrita i depurada, reorganitzada a partir dels cinc llibres originals. (LaBreu edicions)

8 | Bressol de Gat de Kurt Vonnegut, aireja totes del xacres del segle XX amb una simpatia devastadora a traves del periple d’un periodista, que es veurà involucrat en una sèrie de circumstàncies estrambòtiques que impliquen el futur de la humanitat. (Males Herbes)

9 | L’emigrant amateur, de Robert L.Stevenson. Al segle XIX, una emigració massiva va portar milions d’europeus a Amèrica. Un d’ells, per motius sentimentals, va ser Robert Louis Stevenson, que va descriure l’experiència del viatge físic i mental entre els dos mons i va deixar un testimoni vivíssim de les condicions d’aquell viatge. (L’Avenç)

10 | Plens de Vida, de John Fante, ens porta per uns camins plens de moments per riure, petir i plorar, pero sobre tot PLENS DE VIDA, basats en les seves vivéncies amb les quals tothom es podria sentir identificat. (Edicions de 1984)

11 | El país del crepuscles, de Sebastià Bennasar, ens trasllada fins a un dels paratges més bells dels Països Catalans, en un ambient d’intensa gelor nòrdica passada pel sedàs mediterrani i la violència americana. Un ambient ideal per qualsevol seguidor de la novel·la negra. (Alrevés Editorial)

12 | Quan cremàvem les fàbriques, de Jordi Carbonell. Aquesta obra té com a protagonista la Revolució Industrial (segle XIX) i el seu impacte en els ambients de Mataró. Amb una gran fluïdesa narrativa, l’autor ens fa conèixer el neguit humà i social que va causar el món industrial, el qual va ser possible a partir del descobriment del motor de vapor –una energia molt més potent i econòmica que les utilitzades fins aleshores–, que va contribuir en l’obertura al món de Catalunya. (Editorial Gregal)

Pots llegir més a www.llegirencatala.wordpress.com i seguirlos a twitter a @llegirencatala

.