L’Institut Català d’Ornitologia (ICO), una associació sense ànim de lucre que es dedica a l’estudi i seguiment dels ocells, ha creat el nou portal ocellsdelsjardins.cat. La finalitat de la web és fer un seguiment dels ocells que ens són més propers, tots aquells que podem trobar al nostre jardí, en un parc públic, al balcó o a la terrassa. L’ICO desenvolupa, des de l’any 1975, projectes basats en el treball cooperatiu i en la participació de la ciutadania. Hi ha projectes per a tothom que tingui ganes de participar, en alguns no cal tenir coneixements previs sobre els ocells, en d’altres és necessària una formació ornitològica considerable.

Per ajudar als científics a comprendre quan i per què els ocells visiten els jardins i altres petits espais verds dels pobles i ciutats de Catalunya, l’ICO et proposa participar en el projecte “Ocells dels jardins“. Per fer-ho, només has d’aprendre a identificar i comptar els ocells; d’un parc públic, d’un jardí o, fins i tot, del balcó de casa teva!

Com participar a Ocells dels Jardins?

1) Registra’t. La primera vegada que entris a ocellsdelsjardins.cat, has de fer clic a “Participa-hi” i completar el formulari d’inscripció.

Pit-roig (Foto: Laia Deler Trull)

 

2) Dóna d’alta un jardí. Ha de ser un espai ben delimitat: un jardí, el teu hort, un espai concret d’un gran parc públic, el balcó de casa.  Pots crear tants jardins com vulguis (des de l’apartat “Participar, Afegir un jardí”), i consultar o modificar les seves característiques.

Pardal comú (Foto: J Gabriel Gallart Cajo)

 

3) Compta els ocells. Només cal que anotis el nombre màxim d’individus diferents de totes les espècies d’ocells que has detectat al teu jardí durant un interval de temps definit. Pots fer el comptatge cada dia, un cop al mes o de tant en tant. Com a mínim, però, hauria de ser dos cops l’anydurant l’últim cap de setmana de gener (pel període hivernal) i l’últim cap de setmana de maig (pel període de nidificació).

Cotorreta de pit gris (Foto: J Gabriel Gallart Cajo)

 

4) Introdueix les teves observacions. Només cal indicar el jardí, la data i interval de temps (hora d’inici i finalització del període d’observació), i el nombre màxim d’individus que has observat de cada espècie (clica a “Afegir les meves observacions”). És important comptar només els ocells que utilitzen el jardí (per exemple, per alimentar-se, refugiar-se, nidificar, etc.), no els que el sobrevolen sense parar-s’hi ni fer-ne cap ús.

També pots publicar imatges o sons associats a una observació i descarregar-te una Fitxa de camp del projecte i imprimir-la per tenir-la sempre a mà a l’hora de fer les teves observacions.

 

Més informació a: http://www.ocellsdelsjardins.cat/