Quin és el motiu que porta a persones molt ocupades i amb poc temps a posar-se a cultivar ells mateixos les seves hortalisses o verdures? Cada cop hi ha més demanda, a diferents poblacions, d’espais per utilitzar-los com a horts compartits. La Nuri i la Gemma son dues de les persones que han llogat un hort a L’Escola EsBiosfera de Cardedeu, una  espai on organitzen cursos i tallers relacionats amb l’agricultura ecològica. Ens expliquen, amb molt d’entusiasme, la seva experiència.

NURI BOFILL. De Sants,  Barcelona. Actualment viu a Sant Antoni de Vilamajor i treballa d’administrativa a l’Hospitalet de Llobregat. Té des de fa 2 mesos un hort propi a casa i en comparteix un altre a EsBiosfera.

des de fa un any un dels meus somnis ha estat possible
Vaig néixer al barri de Sants de Barcelona. Vivíem en una planta baixa amb un gran pati amb plantes, un galliner i un petit hortet on conreàvem poniol, bledes, julivert… La mare venia de pagès i em va encomanar les ganes de remenar la terra, estimar-la i a reconèixer moltes plantes. Des de fa un any un dels meus somnis ha estat possible: el de viure novament en una casa amb pati…, amb la possibilitat de treballar un petit hortet.
 
iniciació a l’horticultura
A la Fira de Nadal del 2011 de Cardedeu vaig conèixer l’escola en una paradeta i posteriorment em vaig entusiasmar amb el seu projecte. Estic cursant Iniciació a l’horticultura i m’he afegit al grup de nois i noies de l’hort que disposem d’una parcel.la compartida.

M’agrada remenar i potinejar la terra amb les mans, sentir els diferents olors  i “contaminar-me” de la  bona energia que desprèn. Es molt relaxant contemplar la petita meravella de com d’una minúscula llavor neix una planta plena de vida i si a més a més, les verdures creixen i  les  puc collir per a fer una amanida…. serà doblement magnífic.
remolatxa, enciams, cebes tendres…

La parcel.la compartida és prou gran i hem anat plantant  ravenets, remolatxa, enciams, cebes tendres, porros i ben aviat tomaqueres, mongeteres, pebrots i albergínies…, i fa molt de goig.

A la parcel.la compartida hi dedico els dies del curs 4 hores (2 o 3 dissabtes al mes) A l’hort de casa, entre regar i treure les herbes espontànies del pati (no m’agrada nomenar-les com “males herbes” ja que pel que anat descobrint, tenen les seves propietats i he començat a fer un recull amb els seus noms  i imatges):  unes 4 hores setmanals,  fins ara ja que més endavant suposo que invertiré més temps.

A la pregunta de quina activitat li agrada més fer contesta: No sé, crec que m’agraden totes: fer planter, adobar, regar… clar que parlo d’un petit hort, ben segur que opinaria una altra cosa si fos més gran.

I al preguntar-li que li aporta aquesta activitat contesta: Sentir-me arrelada a aquest planeta, aprendre i compartir amb altres persones com plantar i cuidar un hort de verdures i fruites ecològiques.

I la Nuri ens fa una recomanació final a les persones que estan dubtant de fer aquest pas: Que parlin amb els professors que t’encomanen les ganes de fer feina per a ser una mica més autosuficient i  veuran el bon ambient. Que vinguin una estoneta i  millor un dia de curs on copsaran l’emoció, l’entusiasme i l’alegria que ofereix el cultiu de la terra.

 

Gemma Vázquez. Va néixer a Barcelona i és llicenciada en Antropologia Cultural. Viu a Cardedeu des de fa 12 anys i treballa a l’Administració de la Generalitat de Catalunya, també és directora d’una residencia de gent gran. Ha llogat una parcel.la a Esbiosfera.

tenia l’experiència d’haver fet un hort al meu jardí, però necessitava adquirir més coneixements.
Quan les meves filles tenien entre un i dos anys vàrem anar a viure a Cardedeu, l’estil de vida era més tranquil i saludable que el d’una gran orbe. La decisió de llogar una parcel·la va ser, principalment, per poder disposar d’un espai condicionat més gran que el que ara tinc, amb accés immediat a les eines que et permeten cultivar.

aprendre a fer un hort partint de premisses respectuoses amb el medi ambient

Venint de ciutat les meves mancances en el tema eren grans i volia aprendre a fer un hort partint de premisses respectuoses amb el medi ambient (fer-ho d’una forma ecològica). També volia conèixer noves persones, gent amb qui compartir aquest interès i aquest curs em va semblar un bon lloc. I alhora, començar a treballar per un canvi personal de formes de fer, per més endavant disposar d’un espai que m’aporti productes per l’autoconsum.

és una tasca que em permet desconnectar de tot

El curs és cada dissabte (més o menys cada 15 dies) des de les 9.30 fins a les 14 hores. Després al llarg de la setmana vaig passant cada dos dies, per treure males herbes, regar si cal, o mirar-me les plantes pel pur plaer d’anar veient com evolucionen.

Com l’hort està dins del mateix poble, i és una activitat que faig amb molt de gust, sempre que tinc ganes i temps, em passo una estona, per treballar una mica i trobar-me amb els companys i companyes. És una tasca que em permet desconnectar de tot i em serveix per relaxar-me.
bledes, maduixes, mongetes…

L’espai llogat té aproximadament 14 metres de llargada per 4 d’ample. De moment, tinc plantat: cebes de figueres i cebes tendres, raves, diversos tipus d’enciams (fulla arrissada, iceberg.. ), bledes, maduixes, mongetes de mata baixa, porros, remolatxa, tomàquets…

Estic fent planter d’albergínia blanca, pebrot nan i quatre cants,  tomàquet cirera negra.

Comunitàriament tenim patates, i plantarem més endavant cacauets.

va molt bé per mantenir-te en forma.

Per preparar el terra, cal un treball físic que pot ser esgotador, ara bé, també va molt bé per mantenir-te en forma.

De entre les avantatges de tenir el seu propi hort, la Gemma en destaca: Saber que estàs menjant (doncs saps com ha estat produït i d’on ve); menjar els productes que vols, especialment, quan no són fàcils de trobar en el mercat (per exemple l’albergínia blanca, la nyàmera…); la satisfacció que produeix el produir-ho tu mateixa i l’adquisició de coneixements que t’aporta sobre el teu entorn.

I comenta sobre els beneficis d’aquesta activitat: La satisfacció és gran tant pel que fa a beneficis per l’alimentació com pel que fa a beneficis psicològics i intel.lectuals, és una de les millors inversions que es poden fer.

La seva valoració la  resumeix en aquestes paraules: Coneixement, control del meu entorn, benestar psicològic, més autonomia… en definitiva més felicitat.

Fotos: Anna Mas

Més informació:

http://www.esbiosfera.cat/ - L’Escola i Hort d’EsBiosfera

http://elshortets.com/ - Horts de lloguer a Cabrera de Mar

http://elteuhortet.com/index.php - Horts de lloguer a Lleida

http://www.huertoscompartidos.es/ ”Tu cultivas, yo te dejo la tierra” Facilita el contacte entre persones que tenen horts i altres que volen cultivar.

http://eco-agricultura.blogspot.com.es/ Bloc d’informació sobre agricultura ecològica

http://picaronabloc.blogspot.com.es/ Bloc personal amb molta informació i consells per als que comencen.