La setmana passada Vic va acollir la 2a edició del Festival de Curtmetratges de Crítica Social i Mediambiental, FESTIVAL PROTESTA El certamen, enguany dedicat a la desobediència civil, va rebre un total de 650 curtmetratges provinents de 63 països diferents. Després d’una setmana plena d’activitats (xerrades, taules rodones, concerts, exposicions…), dissabte va tenir lloc a l’Espai ETC la projecció dels sis curtmetratges finalistes.

 Fotograma de Flames, de Jon Herranz

 

Aquests van ser: El plat o la vida, de Nani Moré, Un lugar mejorde Marisa Crespo i Moisés Romera, Flames, de  Jon Herranz, A passo d’uomo, de Giovanni Aloi, Minerita, de Raúl de la Fuente i Love Wars, de Vicente Bonet Martínez.

El curt Minerita, que mostra la cruel situació que pateixen les dones que treballen a les mines de Potosí (Bolívia), es va endur el premi del jurat i el del públic. El premi de ficció va ser per a Un lugar mejor, que en només 4 minuts, i amb un final sorprenent, tira per terra molts prejudicis. El 25% del total dels premis anirà destinat a una organització o entitat sense ànim de lucre que els mateixos guanyadors escolliran.

La final de dissabte va comptar amb la presència dels membres del jurat d’aquesta edició:  l’economista Miren Etxezarreta, el magistrat de l’Audiència provincial de Barcelona, Santiago Vidal, el periodista Carles Solà, l’advocat de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca a Osona, Toni Iborra, l’arquitecta i impulsora del Parlament Ciutadà, Itziar González i el crític de cinema, Blai Morell. Tots ells van exposar la seva visió sobre la desobediència civil isobre com convertir-la en eina de transformació social. El director de documentals, Peter Joseph, va compartir el seu missatge a través d’un vídeo:

Tots nosaltres podem fer que les nostres veus es puguin conèixer i sempre hem de recordar que les arts són el punt de partida per començar a canviar la societat

 

La gala va comptar amb una actuació musical a càrrec de Roger Usart i Marçal Ayats i una exhibició de circ de la mà de Bruna Anglada. Va tancar l’acte la veu de Tiana Dixon.

Actuació de Roger Usart, Marçal Ayats i Tiana Dixon

Una de les novetats d’aquesta segona edició va ser el Petit Protesta, un espai participatiu per a públic infantil, per fomentar l’esperit crític i reflexiu dels més petits. Degut a l’èxit d’aquesta edició, per la qual han passat més de 1.000 persones, el Festival Protesta té previst els propers mesos acostar-se a altres poblacions catalanes, com Manlleu i Torelló.

Compartim el documental El plato o la vida, de Nani Moré i el tràiler de Minerita, de Raúl de la Fuente, dos dels curts finalistes del Protesta 2014. El plato o la vida s’ha publicat amb llicència Creative Commons per tal que sigui “una eina per les families i escoles que vulguin plantejar-se l’alimentació dels seus infants com una necessitat i un dret. Un documental sobre ‘la diferència entre omplir panxes i alimentar persones”.