Si t’agraden els ocells i vols contribuir al coneixement col.lectiu dels que viuen a la ciutat de Barcelona, pots participar en un ambiciós projecte: lAtles dels ocells nidificants de Barcelona, que estan desenvolupant l’Institut Català d’Ornitologia i la Universitat de Barcelona, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

El projecte es va iniciar el 2012 i el treball de camp es realitzarà en tres temporades, 2012, 2013 i 2014. La participació és oberta a tothom. El període de prospeccions de camp va de l’1 d’abril al 30 de juny i es realitza en base a tres nivells diferents d’implicació més o menys complexos, des de la tramesa d’observacions puntuals a cartografies detallades dels territoris dels ocells.

L’Institut Català d’Ornitologia desenvolupa projectes basats en la ciència de la ciutadania. N’hi ha de tot tipus, des d’aquells en els que per participar-hi cal tenir una formació destacada als que no cal gaires nocions prèvies sobre els ocells.

Com participar-hi?

Per fer possible un projecte tan ambiciós es demana la participació ciutadana, de manera voluntària, tot assumint un quadrant de 500X500 metres de la ciutat, per fer el cens.

Si tens uns certs coneixements en identificació dels ocells, tant visualment com per els seus cants i t’interessa el projecte, en pots conèixer més detalls sobre les modalitats de participació aquí.

 

T’agradaria conèixer els ocells del teu entorn? 

L’atles serà un pas més en el coneixement de les aus de la ciutat, després de la guia Ocells de Barcelona, editada l’any 2005. Allà hi trobaràs les 25 espècies més comuns.

El web Bird Identification permet entrenar-se en la identificació d’ocells a través d’imatges i cants.

També pots consultar el Servidor d’Informació Ornitològica de Catalunya de l’ICO.

 

Imatge: ICO